Kľúče a zámky pre všetkých!
Kľúče a zámky pre všetkých!

O trezoroch

Väčšina ľudí má doma alebo vo firme niečo, čo považuje za hodnotné a o čo by nechceli prísť:

  • cenné veci (peniaze, zlato, šperky, zbierky mincí alebo hodiniek, …)
  • niečo, čo sa dá zneužiť (zbraň, pečiatka, šifrovacie kľúče, kľúče od iných priestorov)
  • hodnotné veci, o ktoré by sme nechceli prísť (spomienkové predmety, fotografie, videá, obrazy)
  • know-how (technické výkresy a iné dôležité dáta z výroby alebo obchodu)
  • zmluvy, doklady
  • citlivé informácie o sebe alebo iných, ktoré by sa nemali dostať do nepovolaných rúk
  • iné cenné predmety (drahá fototechnika, laptopy s informáciami)
  • nebezpečné látky (napr. aj určité lieky)
  • veci alebo dokumenty, ktoré treba zo zákona nejakým spôsobom chrániť (utajované dokumenty, zbrane, chemické látky…)

Nejde teda len o cenné veci, o ktoré sa zaujímajú zlodeji. Stačí len porozmýšľať, o čo by ste nechceli prísť, alebo čo by sa nemalo dostať do rúk niekomu inému…

Odjakživa si takéto veci chránime a jedným z najdostupnejších spôsobov je umiestniť ich do trezora. Trezor je vec, ktorá vydrží a bude slúžiť desaťročia a preto si treba dopredu ujasniť niektoré jeho vlastnosti:

Rôzne trezory

  • bezpečnostná trieda – dobrý trezor je certifikovaný podľa normy EN 1143 do jednej z bezpečnostných tried. Vyššia trieda znamená, že útočník potrebuje viac času, vedomostí a musí použiť zložitejšie náradie na otvorenie trezoru. Samozrejme, s vyššou bezpečnosťou stúpa aj hodnota vecí, ktoré sa v ňom môžu uchovávať (do akej hodnoty to uzná poisťovňa) ale aj váha trezora, a hlavne jeho cena. Dobrou voľbou do domácností a malých firiem je už trezor v I. bezpečnostnej triede.
  • veľkosť – chcete chrániť len malé predmety (šperky, peniaze, pištoľ), dokumenty A4 alebo celé šanóny s dokumentami? V budúcnosti tých vecí môže pribudnúť, preto je lepšie zvoliť si väčší trezor.
  • zámok – najlacnejší je mechanický systém na kľúč. Keď sa bojíte straty kľúča je lepšie voliť kombinačný zámok. Najpohodlnejšie sa používa elektronický zámok, alebo biometrický – tie sú však drahšie.
  • umiestnenie – hovorí sa síce, že trezor by nemal byť vidieť a malo by o ňom vedieť čo najmenej ľudí, avšak to ho ochráni len pred náhodnými zlodejmi. Môžete mať aj dizajnovo krásny trezor vystavený uprostred miestnosti, ale dôležité je ho správne ukotviť do podlahy alebo steny, aby ho nikto len tak neodniesol (trezor do 1000kg). Tiež treba zvážiť jeho umiestnenie aj z pohľadu nosnosti podlahy, ohrozenia vodou a tiež či je priestor monitorovaný a napojený na pult centrálnej ochrany.
  • ohňovzdornosť – o veci nemusíte prísť len krádežou, ale aj požiarom. Kovový trezor sám síce nezhorí, ale veci v ňom sa môžu poškodiť. Špeciálne ohňovzdorné trezory uchránia vaše dokumenty alebo elektronické dáta aj pri 30, 60 alebo 120 minútovom požiari.

Konkrétny príklad – trezor Safetronics NTR/13-24M: I.bezpečnostná trieda (poistiteľný do 17000eur), vnútorné rozmery (VxŠxH): 24x39x25cm – pohodlne sa doň zmestia dokumenty A4 (celý šanón už však nie), ručná zbraň alebo aj malý notebook, žlté farebné vyhotovenie (určený teda aj ako dizajnový prvok interiéru), váha 48kg (možné položiť aj na nábytok), cena: 293eur (porovnateľná s lepším smart phone).

Otvorený trezor  Otváranie kľúčom  Štítok s bezpečnostnou triedou Žltý a klasický šedý trezor

Kto trezor nepotrebuje?

  • Ten, kto si môže hocikedy povedať, že sa nemusí vrátiť domov (do firmy) a môže začať život inde (pokračovať v biznise) bez toho, aby mu niečo chýbalo.
  • Ten, kto zhodnotí, že doma nemá veci/dokumenty/dáta, o ktoré by nechcel prísť alebo ktoré sa nemôžu dostať do rúk nepovolaným.
  • Ak je hodnota trezora relatívne vysoká oproti hroziacej strate (= cena vecí + čas potrebný na ich získanie).

Viera v dobro ľudí a pocit bezpečia sú pekné, ale reálne existuje určité riziko vykradnutia (či už náhodnej alebo cielenej lúpeže) a tiež riziko požiaru alebo inej katastrofy.

 

O trezoroch (a všeobecne o bezpečnosti a ochrane majetku a informácií) by sa dalo písať oveľa viac. V prípade zájmu sa obráťte na nás a radi Vám poradíme. Dobrý zdroj informácii o trezoroch sú napríklad aj stránky českej firmy Jinova alebo slovenskej firmy Safetronics.

 

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *